dokarimesa: ΑΙΩΝΙΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΑΙΩΝΙΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

  Ντέρμπυ αιωνίων έχουμε σήμερα το Σάββατο 5/4/14 στις 18:00 στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα. Δύο μεγάλα παιχνίδια σε Λευκωσία και Λεμεσό για την 29η αγωνιστική, όπου η μάχη δεν είναι μονάχα για τον τίτλο ή για τις θέσεις της Ευρώπης, αλλά και για πολλούς λόγους! Πίσω απο αυτές τις αναμετρήσεις κρύβονται ιστορικές αλήθειες, οι οποίες κρατάνε αιώνιες, γιαυτό λέγονται και "Αιώνια Ντέρμπυ".










   ΟΜΟΝΟΙΑ  VS  AΠΟΕΛ



  Το μεγάλο παιχνίδι στο ΓΣΠ είναι αναμφισβίτητα το μεγαλύτερο ντέρμπι της Κύπρου. Εδώ και χρόνια η αναμετρήσεις των δύο ομάδων προσφέρουν πάρα πολλές συγκινίσεις γενικά σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρόφιλο κόσμο της Κύπρου! Έχωντας και τα δύο σωματία τους περισσότερους τίτλους, οι μάχες και οι κόντρες είναι ασταμάτητες στα μεταξύ τους παιχνίδια, στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες. Αυτό που τους χωρίζει είναι το πολιτικό κομμάτι της ιστορίας τους, όπου η Ομόνοια ιδρύθηκε απο πρώην ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ. Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή!
   Ο ΑΠΟΕΛ ιδρύθηκε το 1926 απο κάποια πρώην στελέχη της τότε ομάδας της Λευκωσίας, Τράστ!
Ο λόγος ήταν οι διαφωνίες που υπήρχαν στην Λέσχη της Τράστ κυρίως φυλετικές, αφού στην ομάδα αγωνιζόνταν Έλληνες, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Τούρκοι. Έτσι πήρε και το όνομα Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας, με τα χρώματα το μπλέ που συμβόλιζε την ελληνική ιθαγένεια και το κίτρινο την Κύπρο.
  Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν πολιτικοποιημένο χωρίς σκοπιμότιτες και διαμάχες απο τα σωματεία. Προς το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα το 1948, ο ΣΕΓΑΣ έστειλε επιστολή στα σωματεία της Κύπρου όπως και όλοι οι αθλητές που συμμετείχαν, να υπογράψουν και να καταψηφίσουν την αριστερή ιδεολογία! Με την απόφαση αυτή δημιουργήθηκε μια έχθρα στα σωματεία και ένας σωματειακός εμφύλιος άρχιζε. Έτσι ορισμένοι πρώην ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ με αριστερή ιδεολογία, έφυγαν και πήραν την απόφαση να ιδρύσουν στις 4 Ιουνίου 1948 έναν αθλητικό σύλλογο με το όνομα Αθλητικός Σύλλογος Ομόνοιας Λευκωσίας (ΑΣΟΛ). Το όνομα Ομόνοια επιλέχθηκε για την αντίθεση του μίσους που περιέλαβε τότε στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ. Το σύμβολο επιλέχθηκε το τριφύλλι δείχνωντας την περιφάνεια της ομάδας με τα χρώματα πράσινο και άσπρο που συμβόλιζαν την ελπίδα και την αγνότητα της ομάδας!
   Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων ξεκίνισε το 1953 όταν ενωποιήθηκε το Κυπριακό ποδόσφαιρο.




ΑΠΟΛΛΩΝ    VS    AEΛ

    

   Το Λεμεσιανό ντέρμπυ είναι το δεύτερο κατα σειρά ντέρμπυ της Κύπρου. Μακράν η ιστορία και πολλά τα πειράγματα των οπαδών. Οι δύο ομάδες έρχονται σε δεύτερη μοίρα απο τις δύο μεγάλες ομάδες της πρωτεύουσας και δείνουν και αυτές την μεταξύ τους μάχη. Παρόμοια περίπτωση με αυτή της Λευκωσίας σε διαφορετικές εποχές, με διαφορετικές εξελίξεις ξεκίνισε η κόντρα των δύο σωματείων. 
   Η ΑΕΛ ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1930 απο μιά παρέα αθλητών και παραγόντων Λεμεσού, οι οποίοι πήραν την απόφαση σε ένα ζαχαροπλαστείο της πόλης να ιδρύσουν ένα αθλητικό σωματείο για την πόλη της Λεμεσού. Το όνομα αυτού Αθλητική Ένωση Λεμεσού και τα χρώματα μπλέ για τον ελληνισμό και κίτρινο της Κύπρου. 
   Ο Απόλλων ιδρύθηκε το 1954 μετά απο απόφαση νεαρών της τότε εποχής, την δημιουργία κάποιου σωματείου με σκοπούς εθνικούς και αθλητικούς με την ανύψωση του μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των νέων. Έτσι μετά απο μια γενική συνέλευση των Εθνικολαικών Συλλόγων και Νέων Συντεχνιών δημιουργήθηκε ο Αθλητικός Μουσικός Όμιλος Απόλλωνας Λεμεσού. Τα Ελληνικά χρώματα επιλέχθηκαν το μπλέ και το άσπρο.
   Οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων ξεκινούν απο την χρονιά 1957 όπου ο Απόλλων ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία. 
     
   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου